Nyttiga havre och hallonkakor

Jag har även gjort dessa kakor i dag med lite hjälp av Elin och Moa. Dom blev jättegoda och dom är nyttiga dessutom. Hur bra som helst!

Ingredienser:
100 gram krossad/mixad havregryn. Eller fiberhavregryn.
90 gram fullkornsmjöl. Jag använde grahamsmjöl.
1 ½ tsk bakpulver.
½ tsk mald kanel.
1 krm salt.
2 msk (28 gram) kokosolja eller osaltat smör, smält.
1 stort ägg, rumstempererat.
1 tsk vaniljsocker.
1 dl honung.
55 gram färska eller tinade hallon, hackat.

(Jag hade hallon jag plockat i somras, som jag tinade lite och hackade. Det blir ju faktiskt mindre kladd med hallon man plockat själv.)

Gör såhär:
(Detta steg är inte jätteviktigt, men det ska helst vara små havregryn.) Krossa havregrynen, om du använder ”vanliga” i tex en påse eller med en mixer. (Använder du fiberhavregryn behövs det inte, de är redan små) Havregrynen ska inte bli som mjöl, utan bara lite mindre i storlek.

Blanda havregryn, mjöl, bakpulver, kanel och salt i en mellanstor bunke.  Vispa ihop ägg, kokosolja och vaniljsocker i en annan bunke. Tillsätt honungen och vispa lite till. (Jag använde en elvisp) Blanda ner mjölblandningen i äggblandningen och ha sedan i hallonen och blanda om. Låt degen stå i kylen i ca 30 minuter.

Värm upp ugnen till ca 160 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper. Dela upp degen i ca 15 delar, beroende på önskad storlek, och rulla till bollar. Lägg på plåten och tryck till lite grann. Grädda i mitten av ugnen i 13-15 minuter. 

Kakorna blev ganska mjuka för mig. Men dom är nog tänkt att vara så skulle jag tro. Jag hittade receptet på en engelsk sida och där stod det "rasberry oatmeal cookies" så de är nog tänkta som ett mellanmål om man vill. Men jag tycker dom funkar lika bra som "fika kakor". Fast var beredd på att dom blir lite mjuka!

 




Bilder, Made by me, Mat & bakning, Vardag | | Kommentera |
Upp